AIA Gold Medal Winner, Hilltop Barn: Summit, NJ 

43cdc-barn_frontelevation_aia_winner.jpg

Dating back to the turn of the 20th Century, this former barn had fallen into a state of disrepair. As part of a larger renovation to this hilltop estate, the structure was envisioned as part of the landscape by restoring its traditional barn character to serve as a 2-car garage and loft space.

Barn side elevation, before.
Barn side elevation, before.
Barn side elevation, after renovation
Barn side elevation, after renovation

Overgrown vegetation was removed and the side elevation facing the lawn was given a door, additional windows, a new dormer, and pergolas to connect to the lawn as an element within the landscape.

Other aspects of the renovation include a new roof, board and batten siding, small shed roofs and barn shutters. The former hay loft space was renovated as a hobby room with an expansive view of the yard and the valley beyond. This project was part of a major home restoration.

 Rear elevation of barn capturing a glimpse of the main house.

Rear elevation of barn capturing a glimpse of the main house.

While the main house was renovated as a higher-style Italian Renaissance estate, we intentionally maintained this building as a simple, yet elegant, agrarian structure that anchors and frames the rear yard. 

 Bracket details at windows on Barn.

Bracket details at windows on Barn.