2019 AIA Medal Winner for Design excellence -nEW hOME CONSTRUCTION

New home construction on Maplewood Avenue, in Maplewood, New Jersey now completed.

New home construction on Maplewood Avenue, in Maplewood, New Jersey now completed.

Before image. Existing home out of scale with the other period homes on the block. Existing home had no basement and did not meet the standards of today's living style.

Before image. Existing home out of scale with the other period homes on the block. Existing home had no basement and did not meet the standards of today's living style.

On the main street heading into Maplewood Village sat a home that was completely out of scale and did not exhibit the grandeur of the other homes surrounding it.  When the home became available, our client seized the opportunity to create a home that is more in scale and character with the neighborhood. By creating a home with period details and traditional materials, this new home will dovetail seamlessly into the the rhythm of the street while providing all the modern conveniences today's busy life demands. 

Clawson Architects was pleased to work in collaboration with the owners to create a new home design that takes into account the condtest, period and scale of the adjacent homes without being a “replica”. It recalls details from the Englishe Arts and Crafts style. The stucco finish on the exterior is consistent with the stucco finish on tone of the adjacent homes as well as others on the block.

Before and After street scapes.

Before and After street scapes.

“Elegant Infill” was the name of the 2019 Winning Submiossion for the AIA Medal for Design Excellence. New Home Construction, Maplewood, NJ

“Elegant Infill” was the name of the 2019 Winning Submiossion for the AIA Medal for Design Excellence. New Home Construction, Maplewood, NJ

The deep recessed windows, tapered chimneys, battered corners and dovecote detailing create interesting light and shadow contrast on the facades. The garage was re-skinned with details that match the home and frame the courtyard space in the rear.  A custom-designed pre-cast barreled arch and supportive brackets give the home an elegant entry feature.

The architectural improvements were coordinated closely with interior and landscape design to bring the aesthetic throughout the entire property and offer views into the motor courtyard and garden spaces that surround the house.

2019_AIA+Boards_Anthony-Brosius.jpg
Rear Elevation of New House designed for Maplewood Avenue in Maplewood, NJ

Rear Elevation of New House designed for Maplewood Avenue in Maplewood, NJ

The American Institute of Architects’ Design Awards Program brings public and professional recognition to architectural projects which exhibit design excellence. Architects are invited to submit their work for review by the distinguished Design Awards Jury. Clawson Architects has been recognized seven time in the last 6 years. Jury comments for this project included…

“Wonderful quality of design...” “A place we would love to come home to...” and “1920’s character realized today.”